Ga duurzaam op vakantie. Lees deze 5 tips!

In samenwerking met MVO Nederland en de *ANVR willen verschillende reisorganisaties het gebruik van single-use plastic tijdens vakanties bestrijden. Plastic komen we namelijk overal tegen. Iedereen kent het wel, je ligt op een prachtig strand, maar een paar meter naast je ligbed liggen flesjes, sigaretten, doppen en rietjes. Dat maakt je vakantie toch minder paradijselijk dan je zou willen!

En zonder dat je het door hebt, draag je zelf ook bij aan het probleem. Saskia Pepping, MVO Nederland: “In landen waar geen drinkwater uit de kraan komt, kopen veel vakantiegangers elke dag flessen water. Als je uitgaat van twee liter per dag kom je in twee weken op 28 flessen per persoon”.  “In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en eindigt het in de natuur”, vult Gerben Hardeman van ANVR aan. “De oceaan rondom Bali bijvoorbeeld ligt er vol mee. En dat zie je terug op de stranden. Zonde natuurlijk.”

Indonesië

Veel Nederlanders gaan op Indonesië vakantie naar Bali. Daar wordt zelfs gesproken over het plastic seizoen. Dit begint wanneer het regenseizoen start en de regen al het afval in de rivier en zee laat stromen. Wanneer je dan de zee in stapt sta je tot aan je enkels tussen het plastic. Het is niet alleen Bali, dit is maar een deel van al het plasticafval van Indonesië. Het gehele land produceert 1,3 miljard kilo aan plastic afval per jaar. Daarmee is het na China de grootste vervuiler van de wereld op het gebied van plastic volgens de NOS*.

5 Tips:

Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan het behoud van de natuur en het minimaliseren van het gebruik van plastic. Om onze vakantiebestemmingen mooi te houden geeft Footprint Travel bij elke boeking 5 tips mee voor een plasticvrije vakantie. Dus ga jij binnenkort op rondreis Indonesië? Let dan op de volgende punten:

  1. Check of je in jouw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.

– Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare fles mee.

– Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van je verblijf een grote verpakking water aan en vul je flesje.

  1. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
  2. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
  3. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
  4. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale beach clean-ups.

Samen kunnen we zorgen voor schone, parelwitte stranden!

 

*De ANVR is een brancheorganisatie voor reisondernemingen en werkt samen met aangesloten reisorganisaties aan de toekomstbestendigheid van de sector, MVO Nederland is een netwerkorganisatie en werkt samen met bedrijven aan duurzame innovaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *